Mitä on yhteisöllinen asuminen
Millaista on yhteisöllinen asuminen tänä päivänä? Vanhat mielikuvat pakkotalkoista tai hippikommuuneista ovat kaukana todellisuudesta, kun puhutaan modernista kaupunkiasumisesta yhteisöllisyyttä vaalivassa ympäristössä.
Nykypäivän yhteisöllinen asuminen vastaa 2020-luvun ihmisen tarpeisiin. Oma koti on jokaiselle tärkeä, mutta lisäksi halutaan kohtaamisia muiden kanssa – yksinäisyydestä on tullut jopa yksi aikamme suurista ongelmista. Moni kaipaa myös luontevaa yhteyttä eri sukupolvien välillä, kun usein nuoret asuvat omissa opiskelija-asunnoissaan, lapsiperheet keskittyvät tietyille alueille ja ikääntyneet siirtyvät palvelutaloihin ja hoivakoteihin, jotka yleensä ovat keskustojen ulkopuolella.
Tutkimuksen mukaan naapurit ovat suomalaisille tärkeitä ja heidän kanssaan halutaan olla tekemisissä. Valtaosa on valmis myös osallistumaan yhteisiin tapahtumiin ja aktiviteetteihin, kunhan se on vapaaehtoista. Suomalaiset ovat myös entistä halukkaampia hankkimaan kodin palveluita omaa arkeaan helpottaakseen – kerrostaloasujat arvostavat erityisesti kotisiivous- ja talkkaripalveluita.
Moderniin yhteisöllisyyteen kuuluukin erilaisia arjen palveluita ja asukkaiden viihtyisät yhteistilat, joissa voi viettää aikaa, tavata naapureita ja harrastaa – ollaan siis tultu kauas kerrostalojen karuista kerhohuoneista. Hyvinvointitrendin yhä vahvistuessa monen kaupunkilaisen toivelistalla on asukkaiden oma kuntosali.
Oman kodin rauha ja mukavaa yhdessäoloa naapureiden kanssa
Hyvä esimerkki tämän päivän yhteisöllisyydestä löytyy Oulun keskustan tuntumasta: Lipporantaan on rakentunut eri elämänvaiheissa olevien asukkaiden aktiivista elämää ja yhteistä tekemistä tukeva kerrostaloyhteisö. Alueella toteutuu ensimmäistä kertaa Suomessa Kotikatu365-asumiskonsepti, johon kuuluu oleellisesti asukkaiden yhteiskäyttötilat ja -välineet sekä arkea helpottavat asumisen palvelut. Asukas voi nauttia oman kodin rauhasta, mutta sen lisäksi pihapiiristä löytyy aktiviteetteja, palveluja ja mahdollisuuksia mukavaan yhdessäoloon muiden asukkaiden kanssa.
Lipporannassa palveluoperaattori huolehtii yhteistilojen viihtyvyydestä ja organisoi yhdessä asukkaiden kanssa yhteistä toimintaa – varmistaen näin osallistumisen vapaaehtoisuuden. Halutessaan asukkaat voivat toki itsekin järjestää tapahtumia ja perustaa harrastuskerhoja. Yhteistilat tarjoavat hyvät puitteet kohtaamisiin ja kokoontumisiin.
Viihtyisät yhteistilat ja erilaisia toimintoja
Lipporannassa yhteistilat ovat poikkeuksellisen laajat ja niiden sisustukseen on panostettu paljon. Alueen ytimessä on asukkaiden yhteinen olohuone sekä kokous- ja juhlatilat. Lisäksi tiloja ja toimintoja löytyy eri ikäisille vauvasta vaariin.
Yhteistiloissa – parhaimmillaan hissimatkan päässä – on asukkaiden oma kuntosali. Salivarusteet voi vaihtaa jo kotona eikä aikaa kulu siirtymisiin. Treenin jälkeen pääsee rentoutumaan yhteisiin saunatiloihin. Asukkaiden yhteisessä käytössä on myös vierashuone, jonka voi tarvittaessa varata oman vieraansa majoittamiseen. Tämä mahdollistaa myös hieman pienemmän asunnon hankkimisen.
Kaikkea ei tarvitse omistaa itse
Yksi tämän päivän voimistuvia trendejä on jakamistalous, joka säästää asukkaiden kustannuksia ja samalla luontoa. Harvemmin tarvittavia tavaroita ei jokaisen tarvitse eikä kannata hankkia itselle.
Yhteisölliseen asumiseen kuuluukin erilaisia yhteiskäyttötavaroita. Lipporantalaisten käytössä on mm. yhteiskäyttöauto ja yhteiskäyttöpyöriä. Myös esim. pienremonttitarvikkeet tai Mehumaija sopivat hyvin yhteiskäyttöön.
Digitaalisuus mahdollistaa yhteiskäyttöisten tavaroiden ja tilojen varausten järjestämisen tehokkaasti. Lipporannassa varaukset ja palveluiden tilaukset tehdään Kotikatu365-palveluportaalin avulla. Myös yhteisten tapahtumien organisointi on helppoa digitaalisen portaalin kautta.
Yhteisöllisyys ja hyvä elämä
Yhteisöllisyyden paluu asumiseen kuvastaa ihmisen luontaista tarvetta kuulua johonkin. Vanhan ajan kyläyhteisön toteuttaminen modernilla tavalla kaupunkiympäristössä vastaa tähän tarpeeseen. Tämän päivän yhteisöllisyys voi tuoda asukkaille hyvän elämän elementtejä, joita kukin voi ”annostella” makunsa ja tarpeensa mukaan, omaa yksityisyyttään menettämättä.