Palveluoperaattori varmistaa yhteisöllisyyden toteutumisen kestävästi
Yhteisöllisille asumismuodoille on yhä enemmän kysyntää Suomessa. Aito yhteisöllisyys ei kuitenkaan synny kerrostalon kerhohuoneessa muutaman aktiivisen asukkaan voimin. Kestävästi toteutettu yhteisöllisyys edellyttää paitsi ihmisten luontevat kohtaamiset mahdollistavaa rakentamista, myös palveluoperaattoria, joka vastaa palveluiden saatavuudesta ja tukee asukkaita yhteisöllisyyden synnyttämisessä.
”Suomalaisissa kunnissa halutaan selkeästi edistää uudenlaisia yhteisöllisiä asumisvaihtoehtoja eri elämänvaiheissa oleville asukkaille”, kertoo toimitusjohtaja Pekka Ronkainen Kotikatu 365 Oy:stä. Yhtiön kehittämä kolmen sukupolven kaupunkiasumisen konsepti on onnistuneesti pilotoitu Oulun Lipporannan asuin- ja palvelukorttelissa ja se on laajentumassa muualle Suomeen.
Ronkaisen mukaan perustana yhteisöllisyydelle ovat korttelin ja sen rakennusten suunnitteluratkaisut, jotka mahdollistavat asukkaiden luontevat kohtaamiset ja yhteisen tekemisen. Kotikatu365-konseptiin kuuluu poikkeuksellisen laajat ja monipuoliset yhteistilat, jotka luovat puitteet yhteiselle harrastamiselle ja erilaisille tapahtumille.
”Yhteisöllisyyttä ei kuitenkaan synny kestävällä tavalla, jos se jää muutaman aktiivisen asukkaan varaan. Tarvitaan pitkäaikaisesti sitoutunut operaattori, joka vastaa yhteisistä tiloista, yhteiskäyttötavaroista ja palveluista sekä osaa huomioida eri ikäluokkien asukkaat toiminnassa. Palveluoperaattorilla on yhtä tärkeä rooli asukkaiden tukemisessa ja yhteisöllisyyden synnyttämisessä”, Ronkainen linjaa.
Myös tutkimuksissa, kuten VTT:n ”Korttelimaiset kaupunkiasumisen kokonaiskonseptit”, korostetaan palveluoperaattorin roolia kokonaisuuden suunnittelussa, operoinnissa ja kehittämisessä.
Kotikatu365-operaattori tarjoaa asukkaille henkilökohtaisen aulapalvelun ja digitaalisen palveluportaalin, mikä tekee yhteisten tapahtumien järjestämisen mahdollisimman helpoksi. Ronkaisen mukaan Lipporannassa portaalin avulla järjestettiin viime vuonna lähes 400 tilaisuutta – siis keskimäärin yksi tapahtuma vuoden jokaista päivää kohti.
”On myös hyvä muistaa, että yhteisöllisyys ei ole vain kaunis sana, vaan oikeasti kestävää kehitystä tukevaa käytännön toimintaa: yhteiskäyttöä, jakamistaloutta ja lähipalveluja”, Ronkainen painottaa. ”Esimerkiksi lipporantalaiset käyttävät omaa kuntosalia yhteensä yli 1000 kertaa kuukaudessa, mikä laskennallisesti säästää tuhansia kilometrejä ylimääräistä liikennettä Oulussa.”
”Yhteisöllisyydessä on myös kyse turvallisuudesta – tuttuus ja yhdessä tekeminen luo turvallisuuden tunnetta. Lipporannassa toteutettu asukaskysely viestii iäkkäämpien asukkaiden kohdalla yksinolon tunteen vähenemistä ja naisten kohdalla turvallisuuden tunteen parantumista, joten yhteisöllisyys on myös turvallisuustekijä,” Ronkainen jatkaa.
__________________________________________
Kotikatu365 -asuin- ja palvelukortteli:
- Viihtyisät ja kohtuuhintaiset kodit, eri asumismuodot
- Kodin jatkeena 500-600 m2:n monipuoliset yhteistilat
- Yhteiskäytössä kulku-, liikunta- ja hyötyvälineitä
- Digitaalinen palveluportaali yhteisten tapahtumien luomiseen, tilojen varaamiseen, palvelujen tilaamiseen
- Palveluoperaattorin aulapalvelu tukee käytännön asioissa ja yhteisten tapahtumien luomisessa
- Arkea ja hyvinvointia tukevat palvelut tuodaan lähelle: pihapiiriin tai kotiovelle
Kotikatu365 Lipporannan korttelissa Oulussa asuu yli 600 asukasta vauvasta vaariin. Kotikatu365 Hatsalan ensimmäiset asuintalot ja yhteistilat valmistuvat Kuopioon kesällä 2023.