Parvekeviljelyä ja yhteiset viljelylaatikot
Omavaraisuus liitetään usein isoille pihoille tai maatilan elämään, mutta omavaraisuutta voi lisätä myös kaupunkiympäristössä. Tänä päivänä moni kaupunkilainen haluaa löytää tapoja tuottaa omaa ruokaa ja elää kestävästi, ja tässä laatikkoviljely parvekkeella astuu kuvaan.
Kaupunkiympäristössä viljelymahdollisuuksia voidaan lisätä myös taloyhtiöiden yhteisille pihoille. Oulun Lipporannassa asukkaat pääsevät yhdessä kasvattamaan lähiruokaa myös Lipporannassa sijaitsevissa viljelylaatikoissa.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että itse kasvatetun sadon nauttimiseen ei tarvitse isoa pihamaata tai suurta työmäärää. Jo parveke riittää siihen, että voit kesän aikana nauttia itse rakkaudella kasvattamista, puhtaista herkuista. Tutustu parvekeviljelyn maailmaan ja nauti tuoreista yrteistä, vihanneksista tai jopa pienikokoisista hedelmistä.
Miten viljellä omalla parvekkeella?
Ensimmäiseksi tarvitset parvekkeelle astioita, joissa viljellä. Koska tilaa parvekkeilla on rajoitetusti, hyödynnä mahdollisuuksien mukaan parvekkeen kaiteet, ikkunalaudat ja seinät.
Laatikoita on saatavana eri materiaaleista, kuten puusta, muovista tai keraamisista astioista, ja ne tarjoavat hyvän kasvualustan erilaisille kasveille. Aseta ne seisomaan omilla jaloillaan suoraan parvekkeelle, ripusta astiat roikkumaan tai sijoita niitä pöytätasoille tai hyllykköön.
Ennen kuin aloitat laatikkoviljelyn, tarkista parvekkeesi valo-olosuhteet. Yrtit, kasvikset, vihannekset ja hedelmät tarvitsevat menestyäkseen aurinkoa, vettä ja lannoitteita. Sijoita viljelykset paikkaan, jossa ne saavat riittävästi valoa, mutta huomioi, että kaikki eivät viihdy suorassa ja kuumassa auringonpaisteessa.
Mitä kuumemmassa paikassa parvekkeesi sijaitsee, sitä tärkeämpää on huolehtia kastelusta, sillä parvekkeella kasvit eivät saa luonnollista sadetta.
Mitä viljellä parvekkeella?
Yrtit, kuten basilika, minttu ja persilja, ovat suosittuja valintoja parvekeviljelyyn, sillä ne kasvavat nopeasti ja vaativat vähän tilaa. Tuoreet yrtit ovat mukava lisä kesän aterioihin.
Salaatit, pinaatti ja retiisit ovat myös hyviä vaihtoehtoja. Voit myös kokeilla pienikokoisia tomaatti- tai kurkkulajikkeita, jotka menestyvät hyvin laatikoissa. Ole kuitenkin realistinen parvekkeesi koon suhteen ja valitse kasvit sen mukaan. Puutarhamyymälän henkilökunta auttaa mielellään sopivien viljelysten valinnassa.
Panosta kasvualustaan
Viljelykset menestyvät parhaiten ravinteikkaassa ja laadukkaassa mullassa. Valitse puutarhamyymälästä ravinteikas multa, jossa on viljelykseen sopiva sekoitus. Laatikkoviljelyyn sopivassa multaseoksessa on hyvä vedenpidätys- sekä ravinteiden pidätyskyky.
Muista myös lannoittaa kasvit säännöllisesti, jotta ne saavat tarvitsemansa ravinteet kasvamiseen ja tuottavat hyvän sadon. Lannoitteet auttavat myös pitämään kasvit terveinä ja vahvistavat niiden vastustuskykyä tuholaisia ja tauteja vastaan.
Kastele riittävästi
Parvekkeella viljeltäessä on erityisen tärkeää huolehtia kasvien kastelusta. Koska parvekkeella ei ole luonnollista sadetta, sinun tulee varmistaa, että kasvit saavat riittävästi vettä. Tarkkaile mullan kosteutta ja kastele tarvittaessa. Varmista kuitenkin, että kasvualusta ei jää liian märäksi.
Lipporannan yhteiset viljelylaatikot
Asukkaiden yhteiset viljelylaatikot lisäävät yhteisöllisyyttä ja kohtaamisia. Oulun Lipporannassa sijaitsee viljelylaatikoita, joihin asukkaat ovat viljelleet haluamiaan kasveja. Sadon herkut voi käyttää esimerkiksi yhteistilojen keittiössä suuremmalle joukolle ruokaa kokatessa.
Naapureiden kanssa voi myös vaihtaa kasveja, jakaa kokemuksia ja antaa vinkkejä parvekeviljelyyn liittyen.
Nauti prosessista ja ole kärsivällinen
Lopuksi, muista nauttia kasvien kasvusta ja olla kärsivällinen. Kasvien kasvattaminen parvekkeella voi olla opettavaista ja palkitsevaa, mutta se vaatii myös aikaa ja huolenpitoa. Ole tarkkaavainen ja seuraa kasvien kehitystä.
Parvekeviljely ei vielä tarjoa kovinkaan suurta omavaraisuuta, mutta se antaa erinomaisen mahdollisuuden kasvattaa omaa ruokaa sekä nauttia tuoreista yrteistä ja vihanneksista.
Kotikatu365 kohteista löytyy yhteisten viljelylaatikoiden lisäksi myös paljon muuta naapureiden kanssa jaettavaksi. Syksyllä kerätyt marjat mehustat esimerkiksi lainaamalla yhteiskäyttöön hankittuja mehumaijoja. Tutustu myös muihin Kotikatu365-palveluihin.