Yhteisöllinen asuminen puhuttaa kunnissa ja hyvinvointialueilla

Yhteisölliset asumisratkaisut ovat nyt kuuma peruna. Monissa kaupungeissa halutaan yhä enemmän asuinrakentamista, joka mahdollistaa yhteisöllisyyden. Myös talouskurimuksessa olevat hyvinvointialueet ovat lisäämässä yhteisöllistä asumista hakiessaan säästöjä ja vastatessaan tuoreeseen lakiuudistukseen, joka edellyttää ikääntyneiden palveluasumisen täydentämistä yhteisöllisellä asumisella.

Mutta mitä yhteisöllinen asuminen oikein on? Termi ymmärretään meillä valitettavasti edelleen usein yksipuolisesti senioriasumisena – eli jatketaan perinteistä ajattelua, jossa ikäihmiset eristetään asumaan keskenään omiin hoivayksiköihinsä. Moderni yhteisöllinen asuminen ei kuitenkaan ole yhteiskunnan järjestämää vanhustenhoitoa, vaan normaalia asumista ja tavanomaista läheisempää vuorovaikutusta ympäristössä, jossa tietenkin on eri-ikäisiä ihmisiä ja erilaisia asumismuotoja. Yhteisöllisillä asuinrakentamisen ratkaisuilla, yhteistilojen järkevällä suunnittelulla, sopivilla digitaalisilla ja henkilökohtaisilla palveluilla voidaan hyvin luontevasti tuottaa hyvinvointia kaikenikäisille asukkaille.

Näyttää siltä, että eri puolilla Suomea on perehdytty yhteisöllisen asumisen mahdollisuuksiin ja erilaisia ratkaisuja tulee markkinoille vähitellen. Kotikatu365-konseptin mukainen asuminen on laajenemassa Kuopioon, minne on valmistunut kaikkiaan noin 600 huoneiston asuinalueen ensimmäinen rakennusvaihe. Korttelin avajaisia vietettiin asukkaiden yhteistiloissa 24.10.2023.

On mukavaa huomata, että yhteiskunnassamme kuitenkin nähdään yhteisöllisyydessä arvoa. Jopa maamme hallitus on kirjannut hallitusohjelmaan, että yhteisöllisen asumisen määritelmä tulee selkeyttää. Termin määrittelyssä on syytä ottaa huomioon, että yhteisöllinen asuminen ei ole ikäkysymys, vaan kaikkien ihmisten yhtäläinen oikeus – asua paremmin.


Pekka Ronkainen
Toimitusjohtaja, Kotikatu 365 Oy

31 lokakuun, 2023  -
Takaisin
ylös